Ambliyopi bir veya iki gözde görme azlığı olup halk arasında görme tembelliği olarak bilinir. Ambliyopinin nedenleri şaşılık, anizometropi (iki gözün farklı kırma kusuru olması), ametropi (kırma kusuru) ve deprivasyondur (görme uyaranından yoksun olma). Yukarıda sayılan bir veya birkaç etkenin birlikte bulunması nedeniyle retinada hayalin net oluşmaması görmenin hızlı geliştiği bebeklik ve çocukluk yıllarında ambliyopi ile sonuçlanmaktadır. Ambliyopinin önlenmesi ve binoküler görmenin sağlanması özellikle nöral sistemin henüz esnek olduğu ilk iki senede kritik önem taşımaktadır. Ambliyopi tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınacaktır.
Tam bir oftalmolojik muayenede herhangi bir organik patoloji saptanmamasına rağmen görmenin artırılamadığı durumda ambliyopi tanısı konulur. Genellikle hiçbir semptoma yol açmadığı için sadece taramalarda saptanabilir. Bebeklerde ışığa veya parlak renkli çarpıcı cisimlere bir gözle fiksasyon olup diğer gözle fiksasyon olmaması fikse etmeyen gözde ambliyopi varlığı ile ilgili bilgi verebilir. Tercihli bakış testi (bkz bölüm 2) erken dönemde görme keskinliği ile ilgili bilgi verebilir.
Ambliyopi toplumda yaklaşık %2-4 sıklıkla görülmektedir. Bu olguların yakalanması için gelişmiş ülkelerde çocukla sözel iletişim kurulabildiği 4 yaşında kreşlerde görme taramaları başlatılmaktadır. Sakatlık yaratabilecek bir sorunun ortadan kaldırılabilmesi için çok büyük bir katılım oranıyla tüm toplumun taranması gerekir. Ambliyopi tedavisinin erken yaşlarda daha başarılı olması nedeniyle ülkemizde de kısmen ilkokullarda yapılan bu taramaların daha erken yaşta ve yaygın olarak uygulanması gerekmektedir. Böyle bir programın yaratacağı maddi külfet ortadadır. Toplum taraması yerine, aslında çocuklar doğduğu günlerde, 3-6 ayda, 3 ve 5 yaşında inspeksiyonla anomali, kırmızı yansıma www.yaphuiyee.com testi ile optik ortam bulanıklığı, Brückner testi ile ciddi refraksiyon kusuru ve anizometropi ve bebeklerde fiksasyon testi, 3 yaşından sonra da eşeller ile görme yönünden aile ve çocuk hekimleri tarafından standart olarak değerlendirilmelidir.
Ambliyopi tedavisinde nedene yönelik girişim esastır. Görmeyi engelleyerek deprivasyona yol açan ptozis ve katarakt gibi durumlar tedavi edilmelidir. Sıklıkla etken ileri derecede refraksiyon kusurları olup, bu durumun uygun gözlük veya kontakt lenslerle düzeltilmesi gerekir. Bu temel yaklaşımlar hastaların önemli bir bölümünde başka girişime gerek bırakmadan ambliyopiyi düzeltebilir.
Refraksiyon kusurunun düzeltilmesini takiben yaklaşık 6 ay sonra ambliyopi hala yeterli düzelmediyse çocuğa genellikle kapama tedavisi başlatılır. Bu tedavide sağlam göze görsel uyarı gelmeyecek şekilde bir yapıştırıcı ile göz kaş ve yanak hizasından kapatılır. Kapama süresi 20 dakika ile tam gün arasında değişmekte olup ambliyopinin derinliği ve hastanın yaşına göre ideal yöntem göz hekimi tarafından saptanır. Uzun süreli kapama tedavisi kısa süreliye göre daha hızlı iyileşme sağlamasına rağmen sonuçta ulaşılan başarı aynıdır. Son yapılan çok merkezli çalışmalar 3-7 yaş grubunda derin ambliyopide günde 6 saat, orta ambliyopide ise 2 saat kapamanın çoğu olguda yeterli olduğunu göstermiştir. Kapama tedavisi esnasında yakındaki hedeflerle çalışma yapılması tedavinin başarısını artırmaktadır. Kapama tedavisinin en son kaç yaşa kadar etkili olduğu bilinmemekle beraber, çocuklar 12 yaşa kadar tedaviye olumlu cevap vermekte, 13-17 yaşları arasında ise sadece daha önce hiç tedavi yapılmamışsa fayda görebilmektedirler.
Kapama tedavisi esnasında cilt alerjisini önlemek için allerji yapmayan bantların kullanılması gerekir. Gözlük üzerinden yapılacak kapamalar, çocukların kolaylıkla sağlam gözleriyle kopya çekebilmeleri nedeniyle arzu edilen başarıyı sağlamaz.
Kapama tedavisi özellikle sosyal kimliğini kazanmış çocuklarda önemli bir psikolojik baskı oluşturabilir. Bu durumda kapama tedavisine okul saatleri dışında devam edilebilir. Kapama tedavisinin etkisini artırmak için çocuğun yakında okuma, boyama veya bilgisayar oyunları ile uğraşması desteklenmelidir. Çocuğun kapama tedavisine uyum sağlanması için hekim, aile ve çocuk arasındaki işbirliği çok önemlidir (Resim 11-79).
11-79 Kapama ambliyopi tedavisinde en etkili ve hızlı sonuç alınan yöntemdir. Kapama tedavisindeki en büyük sorun hasta ve ailesinin uyumudur. Cilt üzerine yapı ştırmadan yapılan kapamalarda özellikle düşük görme düzeyi olan hastalar sağlam gözü ile kolaylıkla kopya çekmekte ve tedavinin etkisi zayışamaktadır. Kapama esnasında yakın aktivite tedavinin etkisini artırmaktadır. Yeterli görmesi olan çocuklar kapama esnasında bilgisayar oyunlarını kolaylıkla benimserler. |
Kapama tedavisine alternatif olarak sağlam gözün farmakolojik veya optik yöntemlerle akomodasyonunu yani yakını görmesini engellemek mümkün olabilir. Bu amaçla iyi gören göze her gün veya haftada 2-3 gün sabahları 1 damla %1 atropin damlatılır. Hastanın refraksiyon kusuru ambliyop gözde en iyi şekilde düzeltilirken sağlam göze daha az düzeltme yaparak optik penalizasyon da eklenebilir. Bu tedaviler derin olmayan ambliyopide (0.2’den daha iyi görmesi olan) kapama tedavisine eşdeğer başarı sağlayabilir. Atropin penalizasyonu kapamaya göre daha geç düzelme sağlamakla birlikte uygulama kolaylığı bakımından aileler ve çocuk tarafından daha kolay kabullenilmektedir.
Eskiden popüler olan CAM tedavisinin standart kapama ve yakın mesafedeki uğraşılardan daha etkili olmadığı gösterilmiştir. Bunun yerine hastanın kapama esnasında ambliyop gözüyle bilgisayar oyunu oynaması önerilebilir. Ambliyopi tedavisinde denenen dopaminerjik ilaçlar görmede artış sağlamakla birlikte etkisi kalıcı olmamıştır.
Ambliyopi tedavisi sonucunda iki gözde de tam görme sağlansa bile tedavi kesildikten sonra ambliyopi tekrarlayabilir. Bu nedenle ambliyop çocuklar yaklaşık 10-12 yaşlarına kadar takip edilmeli ve gerekirse idame tedavi almalıdırlar.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ