Coats hastalığı retina damarlarının gelişim bozukluğu sorunudur. Retina damarlarından sızıntı, retina altına eksudasyon ve retina dekolmanı gelişimiyle karekterize bir tablodur. Genellikle ilk dekatta hemen her zaman unilateral olarak erkeklerde görülür. Hasta ailesi genellikle görme azalmasına bağlı şaşılık yakınmasıyla hekime gelirler ancak bazen lökokoriye yol açabilir; bu görünümü nedeniyle retinoblastomdan ayırt edilmesi gereklidir.
Fundus muayenesinde retina damarlarında anevrizmalara yol açan telenjiektazi mevcuttur. Damar anomalisinden çok farklı bir bölgede eksudasyona rastlanabilir (Resim 4-32). Fluoresein anjiografide damarlarda sızıntı, anevrizmalar ve iskemik retina görülebilir. Zamanla lezyonlar ilerler ve total retina dekolmanı nedeniyle ağrılı fitizik bir göz ortaya çıkabilir.
Retinoblastom ayırıcı tanısı önem taşır. Retinoblastom lezyonu beyaz, Coats eksudası ise sarımsıdır. Coats hastalığında intraoküler kalsifikasyon çok nadir olup ultrasonografide vitreus kondansasyonu dışında kitleye rastlanmaz. Fundustaki telenjektaziler, eksuda ve kolestrol kristalleri Coats için tipiktir.
Tedavisinde iskemik sahaların ve anevrizmaların fotokoagülasyonu, kriyoterapi ve bazen vitreoretinal cerrahi gerekebilir.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ