Demir çapağı, saçma tanesi, odun parçası gibi hızlı hareket eden cisimler göz küresinin içine herhangi bir bölgeden girebilir, hatta yeterince hızlı ise gözde ikinci bir delik daha açarak orbita içine uzanabilir. Trafik kazası gibi sert künt darbelerde göz küresi parçalanabilir. Çocuğun hikayesi gözün delinmiş olduğunu şüphelendiriyorsa göze dokunmadan vakit geçirmeden bir göz hekimine sevk edilmelidir.
9-4 A-C. Yabancı cisim çarpmasına bağlı olarak kornea epitelinin soyulduğu olgular. Tedavide gözün kapatılması ve enfeksiyon takibi gereklidir. D. Erişkin bir hastada miyopi düzeltilmesi için uygun olmayan teknikle yapılmış olan radyal keratotomiye ait skar dokuları.
9-5 A. Kornea penetrasyonu tamirinden hemen sonra, ön kamarada yoğun koagülum, aktif hifema, üst kadranda lens korteks kalıntıları. B. Kornea pentrasyonu tamir edilmiş ve travmatik kataraktı alınmış hastanın optik ekseni açık ancak kesi hattına bağlı irregüler astigmatizma kaçınılmaz. C. Kornea penetrasyonu hattı fibrozisle iyileşmiş. Pupillada yoğun posterir sineşi ve lens kalıntıları mevcut. D. Sklerokorneal penetrasyon tamiri bölgesinin hemen arkasında sublükse olmuş lensin ekvatoru görülüyor. E. Travmatik katarakt tipik olarak arkasubkapsüler bölgede radiyal uzanımlı çiçek benzeri opasite ile kendini gösterir.
Göz küresinin delindiği yaralanmalarda iris delik yerine doğru çekilebilir, ön kamara daralabilir veya ön kamarada hemoraji izlenebilir. İris damarlarının kopması sonucunda ortaya çıkan kan yer çekimiyle ön kamarada alt kadranda seviye verebilir, bu duruma hifema adı verilir. Hifema künt travma ile de oluşabilir. Hifema 3 mm’den daha fazlaysa ve göz içi basıncı yüksekse kornea kalıcı olarak görmeyi engelleyecek şekilde hemosiderinle boyanabilir, bu duruma disk hematik adı verilir.
9-6 A,B. Travmatik orbita hematomu. Orbita basıncının santral retinal arteri tıkamaması için göz içi basıncının düşürülmesi ve lateral kantotomi gerekir. C.Hikayede künt travma bile olsa bu kadar şiddetli ekimoz ve subkonjonktival hemoraji olan olguda, sklera perforasyonu olmadığı gösterilmelidir.
Bazı olgularda travmanın şiddetine bağlı olarak ön kamara açısındaki dokularda yarılma, siliyer cisimde ayrılma veya iris kökünde dializ oluşabilir. Bu gibi durumlar göz içi basıncını akut ve kronik olarak tehlikeli şekilde yükseltebilir. Travmaya bağlı olarak ön üveit ve glokom gelişebilir.
Delici veya künt travma ile lens yerinden oynayabilir veya katarakt meydana gelebilir. Vitreus ve retinada hemoraji, retinada dializ, yırtık veya dekolman, koroidde yırtık ve kanama, optik sinirde nöropati veya avülsiyon oluşabilir (Resim 9-5, Resim 9-7).
9-7 A. Travmatik afaki olgusunda yoğun lens kalıntıları, posterior sineşi ve iris pigment epiteli yapışıklıkları gözleniyor. Optik eksen arka kapsül üzerindeki epitel proliferasyonu ve fibrozis nedeniyle kapalı. B-C. Aynı hastanın açı bölgesinde periferik anterior sineşi hemen solunda koyu gri bir hat boyunca açı dokularında yarılma izleniyor. Bu olgularda göz içi basıncı takibi yapılması gerekir. D. İridodiyaliz, diplopiye neden olmadığı takdirde tamir edilmesi gerekmez. E. Travmatik midriyazis ve iridodiyaliz.
9-8 Travmatik sol optik sinirde kısmi avülsiyon.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ