Herhangi bir bakış yönünde iki gözün görme eksenlerinin paralel olmaması durumuna şaşılık denir. Toplumda %2-4 sıklıkta rastlanır. Şaşılığın nedeni bilinmemekle birlikte genetik başta olmak üzere pekçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir. Bu hastaların yaklaşık olarak yarısında ambliyopi mevcuttur. Şaşılığın önemi sadece binoküler görmenin bozulması ve ambliyopiye neden olması değildir. Şaşılık, önemli göz veya sistemik hastalıklar sonucunda da ortaya çıkmış olabilir. Örneğin retinoblastomlu hastaların %20’sinde ilk bulgu şaşılıktır. Santral sinir sistemi hastalıkları veya görmeyi bozan kornea opasiteleri, katarakt ve toksoplazmozis gibi göz hastalıklarının ilk bulgularından birisi şaşılık olabilir. Bu nedenle de şaşılığın erken tanınması ve etyolojisinin belirlenmesi önem kazanmaktadır.
Ambliyopinin gelişimini önlemek, normal göz hareketlerini sağlamak ve binoküler görmenin gelişimini sağlamak için şaşılık hastaları yakın takip edilmeli ve mümkün olan en erken dönemde tedavileri planlanmalıdır.
Yapılan bir çalışmada; iş başvuru formundaki fotoğrafında şaşılığı olan kişilerin işe kabul edilme oranının yaklaşık olarak 10 kat daha az olduğu ortaya konmuştur. Bu durumda ileri yaşlarda dahi olsa yapılacak olan şaşılık girişiminin sadece estetik amaç taşıdığını söylemek mümkün değildir. İleri yaşlarda yapılacak cerrahilerde o zamana kadar gelişmiş olan binoküler savunma mekanizmalarının kuvvetli olması nedeniyle, başarılı bir kozmetik iyileşmeye rağmen çift görme gelişebilir. Bu potansiyeli taşıyan hastaların cerrahiden önce iyi incelenmeleri ve aydınlatılmaları gerekir.