Aile Hikayesi
Göz tarama testinden geçebilen çocuklarda eğer genetik veya gözün tutulabildiği sistemik hastalıklara yönelik hikaye varsa göz hekimine refere edilmelidir. Çocukta bulgusu olmasa bile göz hekimine gönderilmesi gereken aile hikayesi olan genetik hastalıklar şöyle özetlenebilir; retinoblastom, ambliyopi, konjenital katarakt, konjenital glokom, aniridi, nörofibromatozis, mikroftalmi, ön segment disgenezisi, koryoretinal kolobom, yüksek refraksiyon kusurları, retinitis pigmentosa, lens dislokasyonları ve vitreo-retinal dejenerasyonlar.
Sistemik Hastalık Hikayesi
Çocukta sistemik hastalık öyküsü nedeniyle göz hekimine gönderilmesi gereken durumlar ise nörofibromatozis, Marfan sendromu, juvenil idiyopatik artrit ve lenfoblastik hastalıklar olarak sayılabilir.
Çocuk hekimlerinin en sık rastladığı şikayetler göz veya orbitada ağrı, kaşıntı, ışıktan rahatsız olma (fotofobi), görme sorunları, göz kırpma veya göz kısma yakınmaları olmasına rağmen bu yakınmalara çoğunlukla gerçek bir göz muayane bulgusu eşlik etmez.
Ağrı
Ağrı eğer göz küresi ve yüzeyinde tarifleniyorsa; kapakta şalazyon, hordeolum veya selülit, dakriyosistit, yabancı cisim, konjonktivit ve keratit bulgularına yönelik inceleme yapılmalıdır. Üveit, akut glokom, intraoküler enfeksiyon gibi diğer ağrı nedenleri göz hekimi tarafından incelenmesi gereken durumlardır. Bunlar için ileri muayene yöntemleri gerekmektedir.
Orbitada derinden gelen ağrı için; göz hareketlerinde ağrı, periorbital hassasiyet, proptozis, restriktif şaşılık veya göz bölgesindeki hiperemiye dikkat edilmelidir. Orbita sellüliti, orbita pseudotümörü, sklerit, orbita tumörü ve tiroid oftalmopati ekarte edilmelidir. Bu olguların göz hekimine yönlendirilmesi uygun olur.
Kaşıntı, Batma
Kaşıntı, genellikle allerji belirtisidir. Batma hissi, yabancı cisim tarafından oluşturulur; göz yüzeyi ve kapaklar çevrilerek kapak altı incelenmelidir. Yabancı cisimlerin büyük kısmı yıkayarak veya ıslak bir pamuk uçlu çöple çıkarılabilir. Korneaya gömülmüş veya göze saplanmış yabancı cisimler için göz hekimine sevk edilmelidir.
Yanma
Gözlerde yanma hissi genelde konjonktivit, blefarit ve nadiren kuru göz durumunda olur. Bilgisayar oyunlarıyla uzun süre oynayan çocuklarda göz kırpma refleksinin baskılanması nedeniyle kuruma ve yanma şikayetlerine sık rastlanır.
Işıktan Rahatsız Olma
Çocukların ışıktan rahatsız olması sık rastlanan bir semptomdur. Genellikle açık renk pigmentli gözlerde daha sık rastlanır. Akut gelişirse, fotofobi veya eşlik eden diğer göz bulguları varsa göz hekimine refere edilmelidir.
Kırpma
Çocuklarda gelişme çağında gereğinden fazla göz kırpma veya göz sıkma hareketleri sık rastlanan yakınmalardır. Çocuğun gözünde başka bir patolojiye rastlanmadığı taktirde bu şikayetlerin büyük kısmı geçici olup üzerinde durulmaması gerekir. Altı aydan daha uzun süren olguların tik bozuklukları yönünden incelenmesi gerekir.
Kısma
Çocuklar özellikle uzağı iyi göremiyorsa gözlerini kısarak bakarlar, bu sayede pupil çapını küçülterek odak derinliğini artırırlar. Bu çocukların göz hekimi tarafından görülmesi gerekir.
Özellikle parlak ışıkta bir gözünü kapatan çocukta intermitan dışa kayma mevcut olabilir. Örtme testinde patoloji saptanmazsa bile göz hekimine sevk edilmelidir.
Az veya Bulanık Görme
Çocuklarda intermitan bulanık görme genellikle fizyolojik olup transient iskemik atak son derece nadirdir. Özellikle parlak ve aydınlık yüzeylere baktıklarında gözüyle beraber hareket eden yün kazak lifi gibi görüntüler zararsız vitreus opasiteleridir. Beraberinde ışık çakması olmadığı sürece veya aniden sayısı artmıyorsa sevk edilmesi gerekmez.
Retina dekolmanına bağlı gelişen skotomda görme alanında sabit bir perde veya engel bulunur. Skotomun yeri göz hareketleriyle değişmez, bu durumda acilen göz hekimine sevk edilmesi gerekmektedir.
Klasik migrende görsel aurada birkaç dakika süren hareketli zigzaglar veya birbirinin içine geçen halkalar şeklinde sintilasyonlu skotom yakınması olabilir. Bu skotom genellikle periferde yerleşmekle birlikte merkezi görmeyi de etkileyebilir. Görsel auranın arkasından baş ağrısı görülmesi tipiktir. Göz hekimine sevk edilmesi klasik olgularda gerekmez.
Çift Görme
Çift görme yakınması bir göz kapatılarak test edilmelidir. Binoküler diplopi şaşılık; monooküler diplopi ise optik ortam sorunları yönünden göz hekimine sevk edilmelidir. Akut diplopi kraniyal sinir patolojilerinde görülebilir, çocukluk çağında intrakraniyal tümörler bu duruma yol açabilir.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ