Renkli Görme Bozuklukları
Akromatopsi
Retinada koni hücrelerinin disfonksiyonuna bağlı olarak renkli görmede ileri derecede bozukluk, fotofobi ve görme azalması ile seyreden ilerlemeyen bir distrofidir (Resim 8-10). Fundus muayenesi tipik olarak normaldir. Tipik akromatopside koni hücreleri hiç yoktur, görme 0.1’den azdır, hasta tamamen siyah ve beyaz görür, nistagmus bulunabilir. Fotopik ERG hiç yok, rod ERG’si ise normaldir. Pupilla paradoksik olarak karanlıkta daralabilir. Otozomal resesif kalıtılır.
8-10 A. Akromatopsi hastası karanlıkta oldukça rahattır. B-C. Aynı hastada aydınlıkta ortaya çıkan fotofobi performansını düşürecek kadar yoğun olabilir.
Atipik akromatopside koni hücreleri kısmen mevcut olup daha iyi bir görme ve kısmen renkli görme vardır. Tipik akromatopsiye göre daha sık görülen tablodur.
Akromatopsi için birden fazla gende mutasyon saptanmıştır. Fare modelinde gen tedavisi başarılı olmuştur. CNGA3 geninde mutasyon olan ailelerde akromatopsi ve ilerleyici koni distrofisi farklı bireylerde görülebilmektedir.
Mavi Koni Monokromatizmi
İnfantta başlayan X’e bağlı resesif sadece S-koni ve rodların normal fonksiyon gördüğü ilerlemeyen bir hastalıktır. Beraberinde miyopi bulunabilir, görme 0.1-0.3 düzeyindedir.
Oligokoni Trikromasi
İlerlemeyen bir koni distrofisidir, muhtemelen otozomal resesif geçiş göstermektedir. Normal orantıda olmak üzere koni hücrelerinin tümünde azalma mevcuttur. Normal skotopik ERG, azalmış veya silinmiş koni ERG’si vardır. Görme keskinliği azalmış ancak renk görmesi normaldir. Fotofobi vardır, fundus normaldir.
Bornholm Göz Hastalığı
X’e bağlı ilerlemeyen dikromasidir, M-koni veya L-koni fonksiyonu yoktur. Görme azalmıştır, miyopi vardır, fundus normaldir. Rod ERG’si normal, koni ERG’si anormaldir.
Deuteranopi, Protanopi, Tritanopi
Deuteranopi’de M-koni (yeşil), protanopi’de L-koni (kırmızı) ve tritanopi’de S-koni (mavi) fonksiyon bozukluğu mevcut olup görme ve fundus normaldir. Erkeklerde %8 oranında görülürken kadınlarda çok nadirdir. Renk görme bozukluğu olan hastalar parlaklık ipuçlarını kullanarak renkler hakkında tahminde bulunabilirler, özellikle kırmızı filtre kullandıklarında bu yetenekleri artabilir.
Konjenital İlerlemeyen Gece Körlüğü
Görme değişik düzeylerde olabilir, normal fundus muayenesine rağmen gece körlüğü (niktalopi) vardır. Otozomal dominant, resesif ve X’e bağlı geçiş gösterebilir. Bazı hastalarda nistagmus ve miyopi de tabloya eşlik edebilir. ERG’de negatif dalga paterni mevcuttur.
Leber’in Konjenital Amarozisi
Otozomal resesif geçiş gösteren, genetik olarak heterojen olan, infantta başlayan rod ve koni distrofisidir. ERG’de kayıt alınamaz. Konjenital körlüklerin %5’ini oluşturur, 2-3/100.000 doğumda görülür. Görme çok az olup her yöne geniş salınımlar yapan göz hareketleri vardır. Tipik olarak gözlerine parmak veya yumrukla baskı uygularlar, buna bağlı olarak ileri yaşlarda orbita yağ dokusu atrofisi oluşur. Pupil cevabı zayıftır, yüksek hipermetropi, keratokonus ve katarakt vardır. Fundus görünümü değişkendir. Tanı için bilinen mutasyonları içeren gen çipleri üretilmiştir.
Fundus Albipunktatus
Fundus albipunktatus, otozomal resesif ilerlemeyen gece körlüğü yapar. Görme keskinliği genellikle normaldir. Karakteristik olarak fundusta retina pigment epiteli düzeyinde çok sayıda mat beyaz nokta mevcuttur ancak makulada bu lezyonlara rastlanmaz (Resim 8-11). Floresein anjiografide lezyonlara uymayan sahalarda hiperfloresan odaklar vardır.
-11 Fundus albipunktatus görüntüsü (Prof. Dr. Sibel Kadayıfçılar, Prof. Dr. Bora Eldem’in izniyle). |
North Carolina Makula Distrofisi
Tam geçiş gösteren otozomal dominant, genetik olarak heterojen makulaya sınırlı olan distrofidir. Erken bebeklikte bellidir, hastalık farklı şiddette kendini gösterebilir ancak ilerlemez. Nadiren subretinal neovasküler membran gelişebilir. EOG ve ERG testleri normaldir. Lipofuskin birikimine bağlı olarak makulada otofloresans belirgindir.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ