Gözün kırma gücü ve kusurları retinoskopi ile ölçülür (Resim 2-17). İşlemi hızlandırmak için uyumlu çocuklarda otomatik refraktometre kullanılabilir, ancak ölçüm değerinin doğruluğu retinoskop ile kanıtlanmalıdır. Bebeklerde özellikle üç aydan sonra akomodasyonun yerleşmiş olması nedeniyle gerçek kırma kusurunu ölçmek için siliyer cisim parasempatolitik damlalarla geçici olarak felç edilerek akomodasyonun devreden çıkartılması gerekir. Siklopleji için en etkili temel ajan atropin sülfattır. Etkili olması için 3 gün süreyle sabah ve akşam birer damla her iki göze %0.25-0.5 konsantrasyonda damlatılmalıdır. Uzaktan gelen hastalarda aynı gün muayene yapabilmek için topikal bir anestetik damlayı takiben siklopentolat %0.5-1 (Sikloplejin®) veya tropikamid %0.5-1 beş dakika ara ile iki kez bir damla olarak kullanılabilir. İlacın etkisini göstermesi için 45 dk. beklenmelidir.
2-17 Retinoskopi ile kırma kusurunun ölçülmesi. Retinoskopi 67 cm. mesafeden yapıldığı taktirde elde edilen nötralizasyon değerine -1.5 diyoptri eklenmelidir.(1/odak uzaklığı (m) = diyoptri)
Parasempatolitik ilaçlar gözden ve gözyaşı kanalı aracılığıyla nasal mukozadan sistemik olarak emilebilir. Sistemik emilimini azaltmak için damla esnasında gözyaşı kanalikülllerine bir süre bası yapılması önerilir. Yan etkileri arasında ateş, sekresyonlarda azalma, halüsinasyon ve paralitik ileus yer almaktadır. Atropinin sistemik yan etkilerinin daha ağır olması nedeniyle kırma kusuru muayenesinde 6-12 aydan sonra kullanılması önerilir. Bu nedenle bu ilaçlar bir uzman tarafından kullanılmalıdır.
Foto-refraksiyon veya foto-tarama cihazlarının mutlak değer ölçümlerinde yanılma olasılığı yüksek olup, tıbbi personel tarafından sadece tarama amaçlı olarak kullanılabilir.
Brückner Testi
Siklopleji yapılmış çocuğun her iki gözüne aynı anda oftalmoskop 1 m’den +1.0 dioptri gücünde tutulurken çocuğun oftalmoskopun içine bakması istenir. Bu esnada pupilladan gelen kırmızı yansımanın niteliği değerlendirilir. Her iki gözdeki kırmızı yansımanın boyutu, parlaklığı ve rengi simetrik olmalıdır. Kırmızı yansımanın her iki gözde farklı olması gözlerde farklı kırma kusuru bulunduğunu gösterir. Kırma kusuru yüksek olan gözde kırmızı pupillanın bir kadranına doğru beyaz bir hilal belirgin olarak göze çarpar. Kırma kusuru ne kadar büyükse beyaz hilal o kadar belirgin ve kalınlığı da o kadar fazladır. Beyaz hilal miyop gözde yukarıda, hipermetrop gözde ise aşağıda yer alır. Astigmatizma eksenlerine bağlı olarak hilal diğer kadranlarda da yer alabilir. Eğer yansımanın biri diğerinden farklı ise anizometropi nedeniyle ambliyopi yaratacak bir durum bulunabilir. Bunun için asimetrik yansıma alınan çocuk göz hekimine sevk edilmelidir.
Brückner testi hekim olmayan eğitilmiş sağlık personeli tarafından kullanıldığında önemli kırma kusurlarını saptamak için yaklaşık olarak %90 duyarlı ve %85 özgül olup, %28 yalancı pozitif ve %5 yalancı negatif sonuç alınabilir.
Çocuk hekimi açısından en önemli nokta iki göz arasında kırmızı yansımada belirgin fark olmasıdır. İki göz arasında fark gözlenmemesine rağmen iki gözde de benzer şekilde yüksek kırma kusuru bulunabilir. Bu durumda kırmızı yansıma içinde pupilla kenarında oluşan hilalin kalın olmadığı gözlenmelidir. Aksi durumlarda çocuk göz hekimine refere edilmelidir.
Video-refraksiyon cihazları kızıl ötesi fotoğraflar yardımıyla Brückner testini otomatize ederler. Brückner testi akomodasyondan çok fazla etkilenir. Bu nedenle doğruya yakın sonuç alabilmek için sikloplejik muayene esastır.
Brückner testinin uygulanışı hakkında daha geniş bilgiye http://www.abcd-vision.org/vision-screening/adbc.html adresinden ulaşılabilir.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ