Yenidoğan döneminde doğum travması dışında oküler travma nadir görülmekle birlikte tam ve dikkatli muayene gerektirir. Gerektiğinde tedavinin hemen uygulanabilmesi için genel anestezi altında muayene tercih edilmelidir.
Yenidoğan döneminde ciddi oküler ve kraniyal bulgular ve eşlik eden nispeten daha hafif cilt ve diğer organ bulguları akla sarsılmış bebek sendromunu getirmelidir.
Sarsılmış bebek sendromu ağlaması susturulamayan bebeğin ebeveynleri tarafından hırsla sarsılması sonucu görülen bir çocuk suistimali tipidir. Çocuğun sıkıca kavranması ve ileri geri sallanması nedeniyle genellikle gözde dışarıdan görülebilecek ekimoz, laserasyon gibi bulgular yoktur. Artmış intratorasik basınca ve başın kamçı hareketine bağlı ortaya çıkan intrakraniyal hemorajilere ve ödeme sekonder retina venlerinde basınç artışı nedeni ile yaygın retinal ve preretinal hemorajiler izlenir. Retina hemorajisi ile beraber vitreus hemorajisi de oluşabilir. Hemorajinin açılması 1-2 hafta sürebileceği gibi aylar alabilir. Açılmayan vitreus hemorajisi olan olgularda ERG’de b dalgası korunmuş ise ambliyopiyi önlemek için vitrektomi yapılmalıdır.
Bazı olgularda sarsıntının şiddetine bağlı olarak kanamaların yanı sıra retina katlarında ayrılma (travmatik retinoskizis), retina yırtığı hatta retina dekolmanı oluşabilir. Bu olgularda görme prognozu cerrahiye rağmen iyi değildir. Şiddetli travmaya maruz kalan bebeklerin bir kısmı hayatını yitirirken, yaşayanlarda kuadripleji, mental retardasyon, zihinsel ve motor kayıplar görülür.