Kapak Füzyonu
Kornea ve konjonktivayı keratinizasyondan korumak amacıyla 10. haftada alt ve üst gözkapağı epitel ile birbiriyle birleşir. Üst ve alt kapağı hafif bir bası ile ayırmaya çalışırsak bu adezyon açılabilir ve infantta bir rahatsızlık oluşturmaz. Yirmiyedinci haftanın altında her zaman füzyon mevcutken 28. haftadan sonra füzyon gözlenmez (Resim 1-1)
Kornea Bulanıklığı
Doğum ağırlığı düşük olan bebeklerde 1-2 gün süren bilateral kornea bulanıklığı bulunabilir. Ayrıca prematürite ile bulanıklık doğru orantılıdır. Yirmialtı haftalık fetüsün korneası hemen hiç saydam değildir, iris bile görülemez. Pupiller membran ve hyaloid vasküler sistem nedeniyle fundus da seçilemez. Bu bulanıklığın açılması 4-6 hafta alabilir. Fundus 32-34. haftadan sonra rahatlıkla muayene edilebilir.
Geçici Katarakt
Doğum ağırlığı 2500 gr’dan düşük olan infantlarda %3.7 oranında geçici katarakt mevcudiyeti gösterilmiştir. Vakuollerin önce ters Y sütürünün apekslerinde, 27-28 haftada ise arka kapsülün hemen önünde yer aldığı görülmüştür. Bazı olgularda tüm sütür bölgesini içine aldığı gözlenen bu vakuollerin birkaç gün ile birkaç hafta içinde tamamen kaybolduğu bildirilmiştir.
Geçici Göz İçi Damarlar
Pupiller membran iris damarlarıyla devamlılık gösteren ve muhtemelen lensin ön yüzeyinin beslenmesinden sorumlu olan kan damarı ağıdır. Bebek büyüdükçe membran atrofiye olur ve merkez açılır. Bazen pupilla kenarında tek tük kalıntı bulunabilmektedir.
Hyaloid sistem tam olarak görülemez ama mevcudiyeti iki yöntem ile değerlendirilebilir. Hyaloid arterin ön vitreustaki kısmı pupilla membranının arkasında gri bir kök olarak belli belirsiz fark edilebilir. Fundus muayene edilirken, damarın optik sinir başından vitreusa uzandığı paralaks yardımıyla (baş oynatarak veya oftalmoskopun lensini yavaşça sağa sola oynatarak) görülebilir. Çoğu zaman 32. haftaya kadar izlenebilen hyaloid sistem 41. haftadan itibaren kaybolur.
Belirgin Göz Damarları
Yenidoğan konjonktivasındaki kızarıklık hep profilaktik gümüş nitrata bağlanmıştır. Oysa iritan olmayan antibiyotik pomadlara rağmen konjonktiva damarları doğumdan hemen sonra ertesi güne oranla daha belirgindir. Aynı tür belirginliğe ilk bir günde iris ve fundus damarlarında da rastlanabilir.
İris yüzeyinde yaygın bir damar ağı vardır. Bu damarlar yoğun pigmentli irislerde saklı olabilir ama açık renklilerde kolaylıkla görülürler. Giderek daha az belirgin olarak fark edilen bu damarlar birkaç saat veya birkaç gün içinde dikkat çekmeyecek şekilde gözden kaybolurlar.
Yenidoğan Gözünün Hemorajileri
Yenidoğanın konjonktivasında kanama çok sıktır, fakat palpebral fissür küçük olduğu için bunlar genellikle gözden kaçar. Retina hemorajisi ise tüm doğumların %2.5-50’sinde bildirilmiştir. Olguların yarısında da tek taraflıdır. İntraretinal veya preretinal olan bu kanamaların çapı değişik olabilir. Konjonktivada olduğu gibi retinal kanamalar da iz bırakmadan kaybolurlar. Kanamanın çapı büyükse kaybolması zaman alabilir.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ